HİZMETLERİMİZ

DOKTORLARIMIZ

S.S.S

Böbreğin Görevi Nedir?


Sıvı dengesini ve kandaki pH düzeyini ayarlamakla birlikte, vücudumuza gerekli olan bazı minerallerin, (tuz, potasyum, fosfor, magnezyum vb.) suyun, glikozun ve proteinlerin dengede tutulmasını sağlar, Salgıladıkları renin hormonu yardımıyla tansiyonumuzu dengede tutar, Salgıladıkları eritroprotein hormonu ile kemik iliğini uyararak kan yapımına yardımcı olurlar. Vücudumuza alınan D vitaminin kullanılmasını sağlayarak kandaki kalsiyum-fosfor seviyesini dengeler ve kemik yapısının korunmasına katkıda bulunur. Üre, kreatinin, ürik asit gibi zararlı ve atık maddeleri süzerek, vücuttan idrar yolu ile atar.

Böbrek yetmezliği 


Her iki böbreğin de işlevlerini yerine getirememe halidir.

Böbreklerin işlevlerini geriye dönüşsüz olarak yerine getirememesi haline kronik böbrek yetmezliği, işlevlerini geçici bir süreliğine kaybetmesi ve geriye dönüşü mümkün ise akut böbrek yetmezliği olarak ifade edilir.


Böbrek Yetmezliğinin Bulguları


Hipertansiyon: Kan basıncının yükselmesi· Ödem (Vücutta su toplanması): İlk belirti göz altlarında ve ayak bileklerinde şişme olabileceği gibi daha ileri durumlarda nefes darlığı ortaya çıkabilir. Halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma: Üre, kreatinin gibi toksin maddelerin birikmesi sonucunda ortaya çıkabilir.


Anemi: Kansızlık sonucu halsizlik ve erken yorgunluk belirtileri görülür. Bazen böbrek yetmezliği son ana kadar önemli bir belirti vermeyebilir. Kolayca yapılabilecek üre, kreatinin ve idrar tahlili ile böbreklerimizle ilgili sorun olup olmadığı anlaşılabilir


Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri Nelerdir ?


Böbrek yetmezliğine neden olan çok sayıda hastalık vardır. Ancak sık görülen nedenler şunlardır: Glomerül nefritler Diyabet (Şeker hastalığı), Ailesel hastalıklar (Polikistik böbrek hastalığı vb.), Hipertansiyon, İdrar yollarında tıkanma.

Hasta Olduğumu Nasıl Anlarım ?


Böbreklerin en önemli görevi, kanı zararlı atıklardan temizlemek, vücudun su ve tuz dengesini düzenlemek ve böylece tüm organ ve sistemlerin belirli bir uyum içinde çalışmasını sağlamaktadır. Söz konusu görevler tam olarak yapılmazsa, vücutta zararlı maddeler, su ve değişik yapıda tuzlar birikir ve kimyasal denge bozulur. Bu durumda başta kalp ve beyin olmak üzere tüm diğer organlar görevlerini yerine getiremez hale gelir.


Böbrekler, ayrıca çeşitli hormonlar salgılarlar. Bu hormonlar, kan yapımı, kemik gelişmesi ve tansiyonun belirli düzeyde tutulmasına yardımcı olur. Böbrek Yetersizliği durumunda bu hormonların salgılanmasında bozukluklara ek olarak kansızlık, kemik hastalıkları ve tansiyon ayarsızlıkları ortaya çıkar.  Aşağıdaki belirti ve bulgulardan biri ya da daha fazlası ortaya çıktığında ya da doktorunuz laboratuvar tetkiklerinize bakarak sizi uyardığında diyaliz ihtiyacınız ortaya çıkmış demektir.


- Uyku bozuklukları


- Halsizlik


- Bacaklarda, yüzde şişmeler


- Nefes darlığı


- Bulantı


- İştahsızlık


- Hıçkırık


- Kilo kaybı


- Anormal kanamalar


Diyaliz Nedir ?


Diyaliz üre, kreatinin gibi atık maddelerin ve fazla suyun kandan uzaklaştırılması işlemidir. Böbreklerin en önemli görevi, kanı zararlı atıklardan temizlemek, vücudun su ve tuz dengesini düzenlemek ve böylece tüm organ ve sistemlerin belirli bir uyum içinde çalışmasını sağlamaktadır. Söz konusu görevler tam olarak yapılmazsa, vücutta zararlı maddeler, su ve değişik yapıda tuzlar birikir ve kimyasal denge bozulur. Bu durumda başta kalp ve beyin olmak üzere tüm diğer organlar görevlerini yerine getiremez hale gelir. 


Yenimahalle ve Çankaya'da 2 Şubesi bulunan merkezimiz, Ankara'nın tamamına hizmet vermektedir.


Ankara Diyaliz Merkezleri arasında aramalarda;


Akyurt Diyaliz Merkezi, Altındağ Diyaliz Merkezi, Ayaş Diyaliz Merkezi, Bala Diyaliz Merkezi,


Batıkent Diyaliz Merkezi, Beypazarı Diyaliz Merkezi, Çamlıdere Diyaliz Merkezi, Çankaya Diyaliz Merkezi, Çubuk Diyaliz Merkezi,


Eryaman Diyaliz MerkeziEtimesgut Diyaliz Merkezi,  Evren Diyaliz Merkezi, Gölbaşı Diyaliz Merkezi,


Güdül Diyaliz Merkezi, Haymana Diyaliz Merkezi, Kahramankazan Diyaliz Merkezi, Kalecik Diyaliz Merkezi,


Keçiören Diyaliz Merkezi, Kızılcahamam Diyaliz Merkezi, Mamak Diyaliz Merkezi, Nallıhan Diyaliz Merkezi,


Polatlı Diyaliz Merkezi, Pursaklar Diyaliz Merkezi, Sincan Diyaliz Merkezi, Şereflikoçhisar Diyaliz Merkezi,


Tandoğan Diyaliz MerkeziYenimahalle Diyaliz Merkezi olarak da hizmet vermekteyiz.

1
WhatsApp