HABERLER

Diyaliz Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey 26 Aralık 2021 Pazar

İnsanlar; yaşa ve çevresel faktörlere bağlı olarak birtakım sağlık sorunları ile karşılaşabilirler. Birçok insanın muzdarip olduğu rahatsızlıklardan birisi de kronik böbrek yetmezliğidir. Diyaliz; bu hastalıkla karşılaşan insanlar için son derece önemlidir.

Ankara’da yaşayan insanların da diyaliz merkezleri araştırması yaptıklarını söylemek gerekir. Bu noktada, Bali Diyaliz Merkezi; vermiş olduğu hizmet kalitesi ile öne çıkar. Ankara diyaliz merkezleri arasında en iyilerden birisi oluşuyla takdir toplar.

Bali Diyaliz Merkezi; Ankara’nın Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinde iki farklı şubeye sahiptir.

Diyaliz Nedir?

Diyaliz; kronik böbrek yetmezliğinden muzdarip olanlar için önemli bir fırsattır. Çünkü, diyaliz sayesinde hastaların böbrek fonksiyonları yerine getirilir. Ancak, diyaliz; böbreklerin yapması gereken tüm işlemleri yapabilen bir tedavi seçeneği değildir. Bu yüzden, kronik böbrek yetmezliği hastalığına sahip olanların aynı zamanda ilaç kullanması gerekir. Bu ilaçlar arasında vitaminler, anemiyi önlemek adına kullanılan kırmızı kan hücresi üretimini arttıran ilaçlar, kandaki fosfat seviyesini düşürmeye yarayan ilaçlar ve antihipertansif tedaviler yer alır. Sonuç olarak, diyaliz ve ilaç tedavisi beraber kullanıldığı takdirde faydalı olacaktır.

Ankara diyaliz merkezinde hemodiyaliz ve periton diyalizi tedavisi öne çıkar. Bu iki uygulama sayesinde toksinler, atık maddeler ve fazla tuz ve sıvılar; vücuttan uzaklaştırılır. Bu sayede, böbreklerin temel fonksiyonları olabilecek en iyi şekilde yerine getirilir.

Neden Diyalize İhtiyaç Duyulur?

İnsanlar; çeşitli sebeplerden dolayı diyaliz merkezi arayışına başlarlar. Bu noktada, her şeyden önce, böbreklerin temel fonksiyonlarını bilmek gerekir. Böbreklerin görevleri arasında;

·         Metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılması

·         Hormon üretilmesi

·         Su, elektrolit ve asit –baz dengesinin sağlanması

·         Peptit hormonlarının yıkımının gerçekleşmesi

yer alır. Ancak, böbrekler; günün birinde bu fonksiyonlarını yerine getiremeyebilir. Bu noktada, böbrek yetmezliği adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Kronik böbrek yetmezliğinin kalıcı bir hastalık olduğunu ifade etmek gerekir. Bir başka deyişle, hasta; yalnızca böbrek nakli sayesinde bu hastalıktan kurtulabilir.

Takdir edersiniz ki, hem Türkiye’de hem de dünyada çok sayıda kişi kronik böbrek yetmezliğinden muzdariptir. Birçok kişinin böbrek nakli için sırada beklediğini söylemek gerekir. Ancak, nakil için bekleyen hastaların böbrek fonksiyonlarını yerine getirmek adına birtakım işlemlere ihtiyaç duyulur. Çünkü, bu hastalıktan muzdarip olan kişilerin böbreklerinin faaliyetlerini tam olarak yerine getirememesinden mütevellit vücutlarında fosfor, potasyum, üre ve kreatinin gibi zararlı maddeler birikir. Bu maddelerin her birisi temizlenmedikleri takdirde insan sağlığına büyük zarar verebilir.

Hemodiyaliz; çalışmayan böbreklerin fonksiyonlarının yerine getirilmesi noktasında hayati bir öneme sahiptir. Her şeyden önce, hemodiyaliz sayesinde vücutta biriken zararlı maddeler vücuttan temizlenir. Ankara hemodiyaliz merkezinde ilk olarak hastanın kanı damar yolu ile vücut dışına alınır. Kan; diyalizör isimli yapay bir filtreden geçirilir. Ardından, kanın sıvı ve solüt içeriği düzenlenir. Bu aşamalardan geçen kan hastaya tekrardan verilir. Ayrıca, söz konusu tedavi sırasında kanın pıhtılaşmasını önlemek adına kan sulandırıcı kullanılır.

Hemodiyaliz; yapay böbrek olarak da bilinen bir tedavidir. Diyaliz ünitesinde gerçekleştirilir. Hastanın durumuna göre genellikle dört saatlik seanslar halinde haftada iki veya üç kez yapılmasına rastlanır.

Yenimahalle diyaliz merkezi arayışında olanlar için en iyi seçeneklerden birisi olan Bali Diyaliz; kişinin fizyolojik özelliklerine göre değişen bir tedavi uygular. Bir başka deyişle, seans sayısının sıklığı başta olmak üzere işlemin ne kadar devam edeceği, diyaliz işlemi esnasında hangi filtrenin ve diyaliz sıvısının kullanılacağı gibi hususlar; kişinin fizyolojik özelliklerine farklılık gösterir.

Hemodiyaliz Nasıl Yapılır?

Birçok insan ciddi böbrek rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalır. Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesi halinde ortaya çok daha ciddi sorunlar çıkar. Her şeyden önce, potasyum, üre, kreatinin ve fosfor gibi maddeler kan düzeyinde artar. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen bu maddeler; normal şartlar altında idrar yolu ile dışarı atılır. Ancak, kronik böbrek rahatsızlığından muzdarip olan kişilerin hemodiyalize ihtiyacı vardır.

Tandoğan diyaliz merkezi arayışında olanlara hitap eden Bali Diyaliz; hemodiyaliz yöntemine başvurarak diyaliz makinesi ile kronik böbrek yetmezliği hastalığına çare bulur. Hemodiyaliz işleminde ilk olarak hastanın kirli kanı diyaliz makinesine alınır. Burada kanın temizlenmesine çalışılır. Ardından, temizlenen kan; tekrardan hastaya verilir.

Hemodiyaliz; basit ama ciddi bir işlemdir. Birden çok yöntem ile hastadan alınan diyaliz makinesindeki kılcal filtrelerden geçirilir. Söz konusu filtreler; vücuttan ayrışması gereken toksik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Filtreleme işlemi; böbreklerin fonksiyonunu devam ettirmesi noktasında hayati öneme sahiptir. Çünkü, hastanın sağlığı adına önemli bir problem teşkil eden kan; hemodiyalizin ardından bilhassa sıvı ve solüt içeriği bakımından dengelenir. Ardından, hastaya damar yolu ile geri verilir.

Hemodiyaliz; güncel tarih itibariyle birçok insanın ihtiyaç duyduğu bir tedavidir. Ancak, bu operasyonun haftada kaç seans yapılması gerektiği başta olmak üzere seans süresi, diyaliz esnasında kullanılan diyalizör ve diyalizat farklılık gösterebilir. Bir başka deyişle, her hastanın durumu özel olarak incelenir. Ardından, nasıl bir hemodiyaliz işlemine ihtiyaç duyulduğu belirlenir.

Hemodiyaliz Hangi Avantajlara Sahiptir?

Diyaliz merkezleri sayesinde hemodiyaliz işleminden faydalanmak mümkün hale gelir. Kronik böbrek yetmezliği hastalığının tedavisi adına büyük önem taşıyan hemodiyaliz; hastanın kanının vücut dışında farklı bir makine aracılığıyla temizlenmesi ve ardından dolaşım sistemine geri verilmesi olarak da özetlenebilir.

Ankara diyaliz merkezleri; hemodiyaliz seansına hastanın durumuna bakarak karar verir. Bir başka deyişle, genellikle haftada iki veya üç kez yapıldığını söylemeliyiz. Bunun yanı sıra, ortalama dört seanstan ibaret olan bir süreçtir. Ankara hemodiyaliz merkezlerinde gerçekleştirilen hemodiyaliz işlemlerinin birtakım avantajları vardır:

·         Her şeyden önce, hastanın bakım yükünü azaltan bir tedavidir.

·         Eğitimli personelin yaptığı bir tedavi olmasından mütevellit son derece güvenilirdir.

·         Hemodiyaliz ile peritoneal diyaliz karıştırılır. Ancak, her ikisi de farklı özelliklere sahiptir. Hemodiyaliz çok daha avantajlıdır. Her şeyden önce, peritoneal diyalize kıyasla daha hızlı bir şekilde tamamlanır. Bunun yanı sıra, verimli ve konforlu bir işlemdir.

·         Takdir edersiniz ki, böbrek nakli için sırada bekleyen çok sayıda insan vardır. Bu noktada, hemodiyaliz sayesinde sırada bekleyen insanların yaşamış oldukları sağlık sorunlarına çare bulunur. Bir başka deyişle, böbreklerin görevini yerine getirememesinden mütevellit vücutta biriken zararlı maddeler hızlı bir şekilde uzaklaştırılır.

·         Kronik böbrek yetmezliği sorunundan şikayet eden insanların normal kişilere kıyasla çok daha zor bir hayatı vardır. Bu noktada, hemodiyaliz; diğer tedavi yöntemlerine kıyasla daha uzun aralıklarla yapılır. Bu yüzden, hastanın yaşam kalitesini arttırır. Onun bu hastalıktan olabildiğince az etkilenmesini sağlar.

·         Hemodiyaliz ünitesinde birden çok hasta vardır. İnsanlar; bu tedavi sırasında kendileri ile aynı durumda olan diğer insanlarla iletişim kurma şansına erişirler. Bu sayede, hastalığın vermiş olduğu stresten uzaklaşırlar.

Hemodiyaliz Kimler İçin Uygundur?

Ankara diyaliz merkezi arayışında olanlar için en iyi seçenek Bali Diyaliz olarak bilinir. Günümüzde birçok insan çeşitli böbrek rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalmıştır. Hemodiyaliz; böbrek fonksiyonları adına önemli bir tedavi olsa da herkesin hemodiyalizden faydalanması mümkün değildir.

Böbreklerin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getiremediği hallerde her şeyden önce vücudun su, elektrolit ve Ph dengesi bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu durumun hayati tehlikeye yol açtığını söylemek mümkündür. Ancak, hemodiyaliz sayesinde insanların bu sorununa kalıcı bir çözüm bulunur. Bir başka deyişle, hemodiyaliz; böbrek nakli için bekleyen kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması adına gerekli olan bir tedavi yöntemidir. Buna ek olarak, böbreklerin işlevlerini geçici olarak yerine getiremedikleri hallerde ortaya çıkan akut böbrek yetmezliği vakalarında da hemodiyaliz tedavisinden faydalanılır.

Kronik böbrek yetmezliğinden şikayet eden insanların düzenli olarak sağlık kontrolüne gitmesi şarttır. Bu sayede, hastanın hemodiyalize ihtiyacının olup olmadığı belirlenir. Ayrıca, hastanın ihtiyacı olan diyalizör ve diğer etmenler hakkında da yorum yapılır. Hemodiyaliz için vakit kaybetmeden diyaliz merkezi ile iletişim kurulmalıdır.  

Yenimahalle diyaliz merkezi olarak faaliyet gösteren Bali Diyaliz; hastaların hangi belirtilere sahip olduğunu en iyi şekilde tespit eder. Ancak, kronik böbrek yetmezliği hastalarının da durumlarının farkında olması ve belirtilerini doktorlarıyla paylaşması gerekir.

Nefes darlığı, bulantı, bacaklarda şişlik, bilinç kaybı, uyku düzensizliği, iştahsızlık veya normalden daha çok yeme isteği, halsizlik, yorgunluk, hıçkırık gibi belirtiler zannedilenden daha ciddi olabilir. Bu noktada, bu belirtilere sahip olan kişilerin kronik böbrek yetmezliği şüphesiyle doktorlarına danışması gerekli olacaktır. Söz konusu belirtiler dikkate alınarak yapılan tetkik ve muayeneler ile diyaliz programı yeniden düzenlenebilir.

Hemodiyaliz İşleminden Faydalanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

Her şeyden önce, bu işi en iyi şekilde yapan bir diyaliz merkezinden hizmet alınmalıdır. Tandoğan diyaliz merkezi olarak hizmet veren Bali Diyaliz; sağlığını riske atmak istemeyenler için en iyi tercihtir. Diyaliz merkezi seçiminin dışında hastaların dikkat etmesi gereken farklı detaylar da vardır. Her şeyden önce, hastaların diyaliz programına uyması şarttır. Tedavi periyodu atlandığı takdirde ortaya onarılması mümkün olmayan hasarlar çıkabilir. Bunun yanı sıra, hastanın tuz ve sıvı tüketimi konusunda doktorunun vermiş olduğu tavsiyelere uyması gerekir. Bir başka deyişle, tuz ve sıvı tüketimi; belirli sınırlar dahilinde yapılmalıdır. Buna ek olarak, fosfor ve potasyum tüketimi de dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Hastanın hemodiyaliz sırasında farklı tedavilere de ihtiyacı olabilir. Örneğin, kan düzeyindeki fosfor ve potasyum seviyelerine göre D vitamini kullanımı gerekli olabilir. Bu noktada, hemodiyaliz hastalarının aynı zamanda bir diyetisyenden yardım alması şart haline gelir. Bir başka deyişle, hastalar; kendileri için özel olarak hazırlanan diyet listesine uygun olarak hareket ederler.

Hemodiyaliz hastalarının dikkat etmesi gereken farklı unsurlar da vardır. Örneğin, hastanın ideal kilosunu koruması şarttır. Düzenli egzersiz yapması önem taşır. Buna ek olarak, alkol ve sigara tüketimini bırakması da önemli bir avantaj olacaktır. Tüm bu etmenler sayesinde hastanın hemodiyaliz esnasında yaşam kalitesinin üst noktalara çıkacağını söylemek gerekir.

Hemodiyaliz hastalarının tedavi süresince kendilerini fazla yormamaları gerekir. Kendilerine refakat eden birisi olmalıdır. Buna ek olarak, ulaşımları rahat bir şekilde sağlanmalıdır. Ayrıca, hemodiyaliz süresince hastanın rahatını arttırmaya yönelik olarak uydu yayınları takibi yapılmalıdır. Birçok diyaliz merkezinde LCD sistemi vardır. Ayrıca, bazı hastalar; diyaliz dışı sağlık problemleri ile de karşılaşabilirler. Bu noktada, konsültasyon sistemine sahip bir diyaliz merkezinden hizmet almak gerekli hale gelir.

Hemodiyaliz; zor ve yıpratıcı bir süreçtir. Bu yüzden, hastanın psikolojik açıdan da desteğe ihtiyacı bulunur. Psikiyatri uzmanlarından yardım alınmalıdır. Ayrıca, daha önce de söylediğimiz gibi bu süreçte kişiye özel beslenme listesinin hazırlanması gerekir. İyi bir diyetisyen uzmanından yardım alınmalıdır. 

Geri Dön
1
WhatsApp