HABERLER

Hemodiyaliz ile Kronik Böbrek Yetmezliği Tedavi Edilebilir Mi? 26 Aralık 2021 Pazar

Hem Türkiye’de hem de dünyanın diğer ülkelerinde birçok kişinin muzdarip olduğu böbrek yetmezliğinden yalnızca böbrek nakli ile kurtulmak mümkündür. Bu hastalık; tahmin edebileceğiniz üzere kişinin böbrek fonksiyonlarının azalmasına neden olur. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkmasına rastlanır.

Böbrek yetmezliği yüzünden her yıl binlerce insan diyalize bağımlı hale gelir. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi kalıcıya yakın bir tedavi yalnızca böbrek nakliyle mümkün olur. Fakat, böbrek nakli için sırada bekleyen hastaların söz konusu süreçte böbrek fonksiyonlarının gerçekleştirilebilmesi adına hemodiyaliz işlemine gereksinim duyulur.

Özel Bali Diyaliz Merkezi; Ankara’nın Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinde iki şubesi olan, kalitesi ve hasta memnuniyeti ile dikkat çeken önemli bir sağlık kuruluşudur. Çankaya diyaliz merkezi, Etimesgut diyaliz merkezi, Yenikent diyaliz merkezi ve diğer ilçeler için diyaliz merkezi arayışında olanlar için tartışmasız en iyi seçenektir.

Böbrek Yetmezliği Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Böbrekler; insan sağlığı adına hayati önem taşıyan organlardır. Omurganın sağında ve solunda olmak üzere insan vücudunda iki adet böbrek bulunur. Böbrek; kanın zararlı maddelerden süzülmesini sağlar. Biyoloji derslerinden aşina olduğumuz üzere kan kalpten pompalanır. Kanın ciddi bir kısmı böbreklere gelir. Böbreklerde kanın süzülme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem; insan vücudu adına hayati öneme sahiptir. Çünkü, süzülme sırasında kandaki üre ve benzeri zararlı maddeler böbrek aracılığıyla filtrelenerek vücuttan uzaklaştırılır. Bir sonraki aşamada, süzülen zararlı maddeler; suda çözünmüş bir halde idrar olarak mesaneye aktarılır. Sonuç olarak, idrar ile beraber insan vücudu tüm bu zararlı maddelerden kurtulmuş olur.

İnsanların Eryaman diyaliz merkezi arayışına girmesine sebep olan böbrek yetmezliği; birtakım etmenlerden dolayı böbreklerin kanı temizleme fonksiyonunu yerine getirememesi olarak özetlenebilir. Böbrek yetmezliği; ani veya akut olarak ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra, kişinin yıllar içerisinde karşılaşabileceği kronik bir sorun olarak ortaya çıkması da mümkündür. Böbrek yetmezliğinin birden çok sebebi vardır. Toksik maddeye maruz kalmaktan dolayı aşırı sıvı kaybı, böbrek yaralanması, birtakım tıbbi rahatsızlıklar; böbrek yetmezliğinin sebepleri arasında yer alır. Bu hastalık; insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eder. Böbreğe fonksiyonlarının geri kazandırılması için her şeyden önce böbrek yetmezliğine neden olan durum ortadan kaldırılmalıdır.

Böbrek yetmezliğine böbrek çürümesi adı da verilir. Bu sorundan muzdarip olan kişilerin vücutlarında üre gibi zararlı maddeler birikir. Ayrıca, yalnızca böbrekleri etkileyen bir sorun değildir. Aynı zamanda, diğer organları da etkiler. Bir başka deyişle, vücudun farklı bölgelerinde de birtakım sorunlara sebebiyet verebilir.

Batıkent diyaliz merkezi olarak hizmet sunan Bali Diyaliz; hastanın böbrek yetmezliği belirtilerine sahip olup olmadığını sorgular. Böbrek yetmezliği belirtileri arasında koma, nöbet geçirme, kalp ritim bozukluğu, göğüs ağrısı, yorgunluk, güçsüzlük, halsizlik, nefes darlığı, mide bulantısı, idrar çıkışında azalma, vücudun farklı yerlerinde ödem oluşumu gibi belirtiler yer alır. Sincan diyaliz merkezi dahil olmak üzere Ankara’nın birçok ilçesi için diyaliz merkezi hizmeti sunan Bali Diyaliz; her hastanın farklı bir hikayesinin olduğunun farkındadır. Bir başka deyişle, böbrek yetmezliği; herkeste aynı belirtilerle ortaya çıkmaz. Bazı kişiler; tüm belirtilere sahip iken bazılarında en çok birkaçı bulunur. Bunun yanı sıra, bazı kişilerde hastalığın en son evresine kadar herhangi bir belirtiye rastlanmayabilir. Ancak, yine de belirti olup olmamasından bağımsız olarak böbrek hastalıkları açısından risk grubunda olan kişilerin her ihtimale karşı düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları son derece önemli bir husustur.

Kronik Böbrek Yetmezliği Neden Ortaya Çıkar?

Böbrek üzerinde hasar oluşturan çok sayıda etmen vardır. Her şeyden önce, böbreklere giden kan akımının azalması ciddi bir sorundur. Bu yüzden, böbrekte ciddi bir hasar gelişimi ortaya çıkar. Vücudun kan veya sıvı kaybetmesi, tansiyon ilaçları, kalp hastalıkları, karaciğer yetmezliği, enfeksiyon, yanıklar, kullanılan ilaçlar, ciddi sıvı kaybı; kronik böbrek yetmezliğini ortaya çıkaran problemlerdir. Bu gibi hallerde, böbreğe giden kan akımında azalma meydana gelir. Bir başka deyişle, kronik böbrek yetmezliğine davetiye çıkarılır.

İdrar yolları problemleri ile böbrek hasarı arasında ciddi bir ilişki vardır. Mesane kanseri başta olmak üzere kolon ve rahim ağzı kanseri, idrar yollarında kan pıhtısı meydana gelmesi, prostat büyümesi, böbrek taşları, idrar yollarında sinir zedelenmesi gibi hususlardan mütevellit kronik böbrek yetmezliği de ortaya çıkabilir. Ayrıca, kişinin fizyolojik özellikleri de böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bilhassa belirli bir yaşın üzerindeki kişilerin bu hastalığa yakalanma ihtimalleri vardır. Bunun yanı sıra, yoğun bakımda yatmayı gerektirecek kadar ciddi bir rahatsızlığı olanların da günün birinde kronik böbrek rahatsızlığı ile karşılaşmaları söz konusudur.

Kol ve bacaklardaki kan damarlarında meydana gelmesi muhtemel tıkanıklıklar da önemli bir kronik böbrek yetmezliği nedenidir. Diyabet; insanların hayatını olumsuz etkileyen en ciddi rahatsızlıkların başında gelir. Aynı zamanda, kronik böbrek yetmezliğine sebep olması da söz konusudur. Tansiyon, kalp yetmezliği, karaciğer problemleri, böbrek hastalığı, birtakım kanser türleri de önemli bir kronik böbrek yetmezliği belirtisi olabilir. Sonuç olarak, hastanın bu rahatsızlıklardan bir veya birkaçına sahip olması halinde düzenli doktor kontrollerine katılması gerekir.

Hemodiyaliz Nasıl Bir İşlemdir?

İleri derecede böbrek yetmezliği söz konusu olduğunda insanların vakit kaybetmeden tedaviye başvurması gerekir. Bu noktada, diyaliz merkezi arayışına girilmelidir. Ankara diyaliz merkezleri arasında kalitesiyle bir adım öne çıkan Bali Diyaliz; hemodiyaliz işlemi sayesinde insanları sağlıklarına kavuşturmayı hedefler.

Yiyeceklerin vücutta parçalanması esnasında oluşan ve normal şartlar altında idrarla dışarı atılan zararlı maddeler ve su dışarı atılamaz. Bir başka deyişle, vücutta ciddi oranda zararlı madde birikimi başlar. Hemodiyaliz sayesinde söz konusu maddelerin vücuttan uzaklaştırılması mümkün olur. Hemodiyaliz sırasında hastanın kanı alınır. Ardından, bu kan; ince zardan tasarlanmış borucukların içerisinden geçilir. Bu borucuklara diyalizör adı verilir. Sonuç olarak, hemodiyaliz; hastanın kirli kanının diyaliz makinesine alındığı ve temizlenmesinin ardından tekrardan hastaya verildiği bir işlemdir. Bu işlem sırasında vücuttan atılması gereken zararlı maddeler de uzaklaştırılmış olur.

Ankara hemodiyaliz işlemlerine duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Birçok kişi; böbrek nakli için sıra bekliyor. Ancak, bu bekleme sırasında böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışması da gerekiyor. Bu noktada, hemodiyaliz işleminin önemi ortaya çıkıyor. Böbrek yetmezliğinden muzdarip olan her hastanın farklı bir hikayesi olduğu için hemodiyaliz hakkında net bilgiler verilmeyebilir. Bir başka deyişle, bu işlemin haftada en çok kaç seans yapılması ve seansın ne kadar sürmesi gerektiği gibi etmenler; kişiden kişiye değişir. Hastanın hastalığının seviyesi ve fizyolojik özellikleri dikkate alınır. Bu noktada, uzman doktorun vermiş olduğu kararlar ve tavsiyeler önem taşır.

Hemodiyaliz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hemodiyaliz; kandaki zararlı maddelerin temizlenmesinin yanı sıra vücuttaki eksik tuzların tamamlanması gibi farklı bir amaca daha sahiptir. Ankara hemodiyaliz işlemi öncesinde ilk olarak diyalizör belirlenir. Söz konusu diyalizörün sterilize edilmesi şarttır. Ayrıca, işlemden evvel diyaliz cihazından ortalama iki litre kadar serum geçirilir. Bu sayede, sterilizasyon işlemi esnasında kullanılan maddelerin cihazdan uzaklaştırılması sağlanır.

Diyaliz merkezleri; ilk olarak hastaya damar yolu açılması işlemi ile ilgilenir. Bu noktada, bu işlemin farklı yollar ile yapıldığından bahsetmek gerekir. Fistül, greft ve kateter olmak üzere üç farklı yöntem tercih edilir. Ardından, hastaya kirli kanın damardan alınması ve temizlendikten sonra geri verilmesi adına iki farklı iğne yerleştirilir. Hemodiyaliz işleminin can alıcı noktası hastadan kanın çekilmesidir. Diyaliz cihazına çekilen kan; vücuttan atılması gereken zararlı maddelerden en kısa sürede temizlenir. Hatta, bu işlem; söz konusu zararlı maddelerin diyalizat sıvısına aktarılması ile yapılır. Temizleme işleminin tamamlanmasının ardından kan vücuda geri verilir.

Ankara diyaliz merkezleri ile gerçekleştirilen hemodiyaliz; faydalı bir operasyondur. Yalnızca dört saat sürer. Hastanın böbrek fonksiyonlarının yerine getirilemediği hallerde çok işe yarar.

Hemodiyaliz Hangi Avantajlarından Dolayı Tercih Edilir?

2021 yılında olduğumuz şu günlerde her geçen gün daha çok insan kronik böbrek rahatsızlıkları ile yüzleşiyor. İnsanları hayattan koparma riski de bulunan bu hastalıklar aynı zamanda kişilerin yaşam standartlarını da düşürüyor. Takdir edersiniz ki, böbrek naklinden faydalanmak mümkün olmayabilir. Bu noktada, Ankara diyaliz merkezleri sayesinde gerçekleştirilen hemodiyaliz işlemi ile hastaların bu hastalıktan olabildiğince az etkilenmesi sağlanıyor.

Hemodiyalizin sahip olduğu avantajlar şu şekilde özetlenebilir:

·         Her şeyden önce, eğitimli hemşire ve teknisyenler tarafından yapılır. Bu sayede, hastaların bakım yükleri normalden daha az olur. Ayrıca, bilhassa peritoneal diyalize kıyasla çok daha konforlu, verimli ve stressiz bir süreçtir.

·         Böbrek hastalığında zamanla yarışılır. Bu hastalıkla karşılaşan insanların önünde iki farklı seçenek vardır. Hemodiyaliz ve peritoneal diyaliz farklı özelliklere sahiptir. Ancak, bilhassa hemodiyaliz; peritoneal diyalize kıyasla çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Buna ek olarak, etkilerini de yine peritoneal diyalize göre daha kısa sürede gösterir.

·         Takdir edersiniz ki, hemodiyaliz merkezlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu noktada, insanların hemodiyaliz merkezleri sayesinde kendileri ile aynı sorundan muzdarip olan hastalarla iletişim kurma şansı ortaya çıkıyor. Kronik böbrek hastalığı; vücuda zararlı etkileri olduğu kadar insan psikolojisine de zararları olan bir hastalıktır. Bu noktada, insanlar; hemodiyaliz merkezleri sayesinde aynı hastalık ile cebelleşen insanlar ile diyalog kurma ve hastalığın etkilerinden kurtulma şansına erişirler.

·         Hemodiyaliz; insanların günlük hayatını olumsuz etkileyen bir işlem değildir. Genellikle haftanın üç günü yapılır. Buna ek olarak, daha önce de söylediğimiz gibi her bir seans ortalama dört saat sürer. Hastalar; tedavi boyunca boş vakitlerinin keyfini çıkarabilirler.

·         Hemodiyaliz; insan sağlığı adına son derece gerekli olan bir işlemdir. Çünkü, hemodiyaliz sayesinde peritonit riski ve çıkış yeri enfeksiyonlarına karşı önlem alınmış olunur.

·         İşin bir de ekonomik kısmı bulunuyor. Takdir edersiniz ki, bu işlemin bir de maliyeti vardır. Ancak, hemodiyaliz; bilhassa peritoneal diyalize kıyasla daha ucuz bir işlemdir.

Hemodiyalizin avantajları olduğu kadar dezavantajları da olabilir. Bilhassa diyaliz merkezinin kişinin evine uzak olduğu hallerde seyahat sürelerinin uzaması söz konusu olur. Bu yüzden, hastalar; kendilerini kötü hissedebilirler. Ancak, sabit bir hemodiyaliz programı sayesinde bu sorun çözülebilir. Buna ek olarak, tedavi esnasında iğne deliklerinin oluşması ve yaşanılan ağrı hissi rahatsız edicidir.

Kronik böbrek hastalığından muzdarip olan ve hemodiyaliz işlemi ile sağlığına kavuşmak isteyen hastanın sıkı bir diyet yapması şarttır. Bilhassa sıvı, tuz, potasyum ve fosfor alımının azaltılması şarttır.

Sonuç olarak, hemodiyalizin avantajları dezavantajlarına kıyasla çok daha fazladır. Tedavi programına uyan hastalar; kronik böbrek yetmezliğinin etkilerini en aza indirebilirler. 

Geri Dön
1
WhatsApp